PAMÁTNÝ DEN SOKOLSTVA – VEČER SOKOLSKÝCH SVĚTEL

  • By fiala610
  • 29.9.2019
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem PAMÁTNÝ DEN SOKOLSTVA – VEČER SOKOLSKÝCH SVĚTEL

Tělocvičná jednota Sokol Nový Knín Vás zve 8.10.2019 na celorepublikovou akci Večer sokolských světel. Sraz za sokolovnou v 18:30 hodin odkud se uskuteční lampionový průvod ke Kocábě na jez (ul. Na Smíchově). S sebou vezměte symbolickou lodičku z prkýnka, kůry, skořápky nebo jiného ekologického materiálu se svíčkou, lampion a vhodné oblečení. 

Každý rok si 8. října připomínáme naše padlé bratry a sestry během tří domácích odbojů.

Z rozhodnutí zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byla Česká obec sokolská rozpuštěna a její majetek úředně zabaven. Gestapo v noci ze 7. na 8. října 1941 zatklo, takřka naráz, všechny sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří „ještě byli na svobodě“. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů a naprostá většina z nich se již na svá místa po skončení války nevrátila. Tato akce byla nejrozsáhlejším zásahem proti členům Sokola v celé jeho historii a postihla především řadu jeho nejvyšších představitelů, a tím i významných osobností celého národa, které, jak ukázal další vývoj naší společnosti, pak v jejích dalších osudových chvílích nenahraditelně chyběly. Cílem a smyslem této akce byla totální likvidace celého spolku. Říjnové události roku 1941 představují nejpočetnější zásah totalitní nacistické moci vedený proti skupině občanů dobrovolně se organizujících v jedné zájmové organizaci.

Hlavní připomínkovou akcí pietního dne se stal Večer sokolských světel. Jedna lodička za každou sokolskou duši, která neváhala obětovat svůj život za svobodu národa.

Těšíme se na Vás.

Categories: Uncategorized

Comments are closed.